Ανασχηματισμός...εκλογών!

November 06, 2016

Το ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση που βρίσκεται σε κώμα έγινε. Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε με τις μετακινήσεις και τις προσθήκες που έκανε τα αδύναμα σημεία της κυβέρνησης του αλλά και τον πόλεμο στο εσωτερικό του κόμματός του. 

Η μετακίνηση Σκουρλέτη ήταν, όπως σχολιάστηκε, μία κίνηση για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις των δανειστών. Στην πραγματικότητα, όμως, ο πρώην Υπουργός ήταν το πρόσωπο στο οποίο οι αντιφρονούντες 53 «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δώσει τη στήριξή τους και για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός αφού πριόνιζε την καρέκλα του, εν τέλει, τον αποκεφάλισε.

Τα αδύναμα σημεία της έως τώρα κυβέρνησης ακούνε στο όνομα Νίκος Φίλης και Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο αντιδραστικός υπουργός Παιδείας θέλησε να τα «βάλει» με τα κοινωνικά στερεότυπα όπως τα θρησκευτικά και έχασε τη μάχη με την εκκλησία. Επίσης, πρέπει να διαπιστωθεί πως  ο κ. Φίλης ζούσε στο δικό του «ροζ» σύννεφο όταν στην αρχή της σχολικής χρονιάς δήλωνε πως δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα, βιβλία και ανθρώπινο δυναμικό, τοποθέτηση που κατάρρευσε με την έναρξη των μαθημάτων και τις τεράστιες ακάλυπτες ανάγκες των σχολικών μονάδων. Δεν είναι, όμως, ο Νίκος Φίλης που κατέχει τα πρωτεία της αποτυχίας ως Υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δημιουργώντας με το λόγο του αυταπάτες άφηνε την πραγματικότητα να τον απογυμνώνει καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του. Ως υπουργός Εργασίας, είχε κάθε δεύτερη εβδομάδα τα συνδικάτα και τους συνταξιούχους έξω από το Υπουργείο του να «φωνάζουν» για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας που σαν προεκλογική δέσμευση δεν τηρήθηκε ποτέ όπως και οι αυξήσεις των μισθών. Η οδυνηρή παρακαταθήκη που άφησε ο κ. Κατρούγκαλος είναι, τέλος, οι συχνές τοποθετήσεις του ότι δε θα πέσουν οι συντάξεις και κάθε μήνα οι συνταξιούχοι έβλεπαν μείωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μένει να δούμε αν η αντικατάσταση του κ. Φίλη στο υπουργείο Παιδείας από τον Κώστα Γαβρόγλου και του κ. Κατρούγκαλου από τη στενή του συνεργάτιδα Έφη Αχτσίογλου θα συνεχίσουν το έργο της τραγικής «Αριστεράς», όπως αποδεικνύεται.

Οι εντυπώσεις παρ’ όλα αυτά πρέπει αν προκληθούν με τρία άλλα ονόματα. Στο Υπουργείο διοικητικής Ανασυγκρότησης η Όλγα Γεροβασίλη και οι αμετακίνητοι Χρήστος Σπίρτζης και Νίκος Παππάς.

Φαίνεται ότι ρευστοποιεί την προσωπική της έκθεση σε όλες τις προηγούμενες αποτυχίες της κυβέρνηση ως εκπροσώπου τύπου η Όλγα Γερβασίλη με το νέο της υπουργικό θώκο. Ενώ από την άλλη πλευρά ο Νίκος Παππάς του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου για την παροχή τηλεοπτικών αδειών και ο υπουργός των απευθείας αναθέσεων Χρήστος Σπίρτζης δεν έχουν τελειώσει το έργο διαπλοκής που τους έχει ανατεθεί και χρειάζονται ακόμα στις θέσεις του για την εγκαθίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ο ανασχηματισμός έγινε και η κυβέρνηση θεωρεί ότι πήρε μια ανάσα μετά τις κατά συρροή εσφαλμένη διαχείριση της εξουσίας. Η εικόνα ταιριάζει πιο πολύ σε δημιουργία κλίματος για εκλογές. Όμως, δε θα αργήσει να φανεί η αδυναμία της και έτσι η πολιτική, ιδεολογική και διαχειριστική αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς.