Κίβδηλη Ενότητα

October 24, 2016

Και ήρθε και το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ από το οποίο μπορεί κανείς να συμπεράνει τον ορισμό της δημοκρατικής διαδικασίας  μακριά από μηχανισμούς κι με το πολιτικό διακύβευμα να είναι ο πρωταρχικός λόγος ανάδειξης προσώπου ή πρότασης.

Φυσικά, η παραπάνω πρόταση δεν είναι τίποτα παραπάνω από απόρροια τραγικής ειρωνείας ενός μυαλού που θα έκρινε αντικειμενικά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρατηρήσαμε τον πρόεδρο και τον γραμματέα του κόμματος να εκλέγεται με σταλινικά ποσοστά, καθώς επίσης και την παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου όταν δεν ελάμβανε αποφάσεις σύμφωνες με τις δικές του το σώμα των συνέδρων.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η στάση συγκεκριμένων στελεχών απέναντι στον κ. Τσίπρα. Ξανθός, Δρίτσας, Γεροβασίλη, Μπαλτάς, Σκουρλέτης και Φίλης είναι στελέχη που δεν αποδέχθηκαν θέσεις στην πολιτική γραμματεία και τη θέση του γραμματέα του κόμματος όταν ο Πρωθυπουργός τους τις πρότεινε. Οι άνθρωποι που θεωρητικά έχει την στενότερη επαφή ο κ. Τσίπρας δείχνουν να καλύπτονται με τα Υπουργικά γραφεία και πέρα από το ότι δε θέλουν να ξεκολλήσουν από αυτά, απαρνούνται και το ίδιο τους το κόμμα.

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει συμπαγή στελεχιακή και οργανωτική δομή απέτυχε παταγωδώς και οι εσωτερικές σειρήνες έχουν αρχίσει να προμηνύουν την κατάρρευσή του. Οι σύντροφοί του δε θέλουν να είναι «σύντροφοι» με τον Καμμένο, δε θέλουν να ψηφίζουν Μνημόνια. Θέλουν να διεκδικήσουν όσο περισσότερες θητείες μπορούν στα πλαίσια του σχεδίου του Πρωθυπουργού για την εγκατάστασή του ΣΥΡΙΖΑ στο δικομματικό παιχνίδι. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν πέτυχαν σε άλλα κομματικά στρατόπεδα επειδή «έγλειφαν» και διαδραμάτιζαν ρόλους αυλικών. Η ΠΑΣΟΚοποίηση που ήθελε να επιτύχει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας δεν πέτυχε και η ενότητα του κόμματος που επικαλέστηκε, μόνο κίβδηλη μπορεί να χαρακτηριστεί.