Κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ ενόψει συνεδρίου

December 21, 2016

Η Φώφη Γεννηματά δείχνει το τελευταίο διάστημα να εστιάζει τη στρατηγική της σε μια μάλλον ενδιαφέρουσα στόχευση, για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Επιδιδώκει να καταστήσει και πάλι, το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, και το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το προφίλ το οποίο διαμορφώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιουργεί πρόβλημα απήχησης της Νέας Δημοκρατίας σε κοινωνικές ομάδες που έχουν γονατίσει τα τελευταία χρόνια από την κρίση. Και από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τοξικός, εισπράττοντας την αποδοκιμασία για την πολιτική του, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί να εκφράσει εκείνο τις αγωνίες των συγκεκριμένων πολιτών.

Η στάση που κράτησε η Φώφη Γεννηματά στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή, για το κοινωνικό πακέτο Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, είναι ενδεικτική. Παρά τις επιμέρους ενστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε τη στρατηγική απόφαση να στηρίξει τη χορήγηση του επιδόματος, και ουσιαστικά να καταδείξει τη διαφοροποίησή της από τη Νέα Δημοκρατία, που ψήφισε “παρών”.

Στο εγγύς μέλλον, και καθώς η πολιτική αντιπαράθεση θα κορυφώνεται, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τέτοια παραδείγματα στρατηγικών επιλογών από το ΠΑΣΟΚ, με στόχο στις επόμενες εκλογές να κινείται σε διψήφια ποσοστά, και ουσιαστικά να έχει εξελιχθεί σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Παράλληλα, μετά το συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δημοσιεύτηκε  ένα πολιτικό κείμενο πλαίσιο με 10 θέσεις-προτάσεις για την πορεία της χώρας και για το μέλλον της κεντροαριστεράς.

 

Στο πολυσέλιδο κείμενο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανοίγει τις διαδικασίες για συνέδριο συγκρότησης ενιαίου πολιτικού φορέα, εντός του 2017, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα και κινήσεις που το επιθυμούν, με ανοιχτές διαδικασίες και τη διατήρηση της αυτονομίας τους. Δεν γίνεται, ωστόσο, πουθενά λόγος ότι στο εν λόγω Συνέδριο θα τεθεί θέμα εκλογής νέας ηγεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις με το Ποτάμι είχαν ναυαγήσει, καθώς το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ήθελε αυτοδιάλυση των κομμάτων που θα συμμετείχαν στη δημιουργία του νέου φορέα και εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση.
Το κείμενο των 10 θέσεων κινείται στη γραμμή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, λογική με την οποία είχε διαφωνήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρόσκληση στα κόμματα και κινήματα
«Η ενίσχυση και διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με στόχο τον ενιαίο ισχυρό πολιτικό φορέα της Προοδευτικής Παράταξης, αποτελεί σταθερή επιλογή μας.


Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλα τα κόμματα του ευρύτερου χώρου μας, τις Κινήσεις, τα πολιτικά στελέχη, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, είναι ανοιχτή. Να συμμετάσχουν στις διαδικασίες μας, να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές μας, να συμβάλλουν στην νέα πορεία μας προς την Ελληνική Κοινωνία. Με σεβασμό της αυτονομίας και των απόψεών τους. Και να διαμορφώσουν μαζί μας τους όρους, τις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς το Συνέδριο (εντός του 2017), που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης. Στο πρώτο δίμηνο του 2017 θα καταλήξουμε στον συγκεκριμένο Οδικό Χάρτη του συνεδρίου. Το συνέδριό μας θα είναι ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό», αναφέρεται στο κείμενο.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ασκείται αυστηρή κριτική και διατυπώνεται διαχωριστική γραμμή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπου τονίζεται: «Είναι μια κυβέρνηση αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευθεί, να διασφαλίσει την έξοδο από την κρίση, να οδηγήσει στην ανάπτυξη. Είναι μια κυβέρνηση που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, διχάζει συνειδητά τους Έλληνες, διέπεται απόλυτα από καθεστωτικές αντιλήψεις. Είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Πρόκειται για ένα πολιτικό χώρο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του εθνολαϊκισμού και με έντονες τάσεις καθεστωτισμού. Εκμεταλλεύθηκε με λαϊκισμό την κρίση, εξαπάτησε τους πολίτες και τώρα καταρρέει υφιστάμενος τις συνέπειες των επιλογών του. Ας μην περιμένουν ανταπόκριση στις “εκκλήσεις” στελεχών τους. Συνένοχοι στα αδιέξοδα που δημιουργούν για την χώρα δεν θα γίνουμε. Καμία συνεργασία μαζί τους που δεν εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν μας αφορά. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική δική μας ενίσχυση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα».

Ισες αποστάσεις από τη ΝΔ
Σαφής είναι και η διαφοροποίηση από τη ΝΔ, για την οποία υπογραμμίζεται ότι «δεν αποτελεί λύση η συντηρητική παλινόρθωση, η ηγεμονία της Δεξιάς με ή χωρίς “συμπλήρωμα”. Οι προσκλήσεις για “μέτωπα” του κ. Μητσοτάκη δεν μας αφορούν. Η σύμπλευση εξάλλου με την ΝΔ είναι κατανοητό ότι αποτελεί την καλύτερη πολιτική “χορηγία”, προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την μελλοντική συντήρησή του. Η ΝΔ παραμένει προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τις πολιτικές που οδήγησαν στα μνημόνια. Ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση για το περιεχόμενό τους δεν έχει καταθέσει».

Πού αποσκοπεί ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί
Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη άμεσος στόχος είναι να γίνει «ο ισχυρός φορέας της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης της Κεντροαριστεράς. Με καταλυτικό ρόλο για τις πολιτικές εξελίξεις. Ως το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Με εκλογική δύναμη που θα ανοίγει τον δρόμο γι’ αυτή την προοπτική. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε κόμμα “μπαλαντέρ”, δεν στοχεύουμε σε ένα συμπληρωματικό ρόλο σε οιαδήποτε κατεύθυνση. Ρόλο που ουσιαστικά θα αποδειχθεί “μιας χρήσης”. Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι ο διακριτός ρόλος, η δική μας πολιτική “ταυτότητα”, ο αυτόνομος λόγος μας για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολιτών», ενώ γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί ότι «διακριτός ρόλος δεν σημαίνει ίσες αποστάσεις. Αυτός που κυβερνά -και μάλιστα αρνητικά- είναι λογικό να δέχεται πολύ μεγαλύτερη κριτική από αυτόν που αντιπαλεύεται και μόνο διατυπώνει τις δικές του θέσεις. Η συντηρητική παράταξη όμως παραμένει στρατηγικά ο ιδεολογικός μας αντίπαλος».


Σύμφωνα με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο τόπος πρέπει επί τέλους να βγει από την κρίση και γι’ αυτό απαιτείται η εθνική συνεννόηση και η συμφωνία όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, σε μια εθνική γραμμή, με ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, με χρονικό ορίζοντα την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια. Επίσης επιβάλλεται ο σχηματισμός μιας κυβέρνηση ευρείας στήριξης που θα μπορεί να διαπραγματευθεί σωστά με τους εταίρους μας για την αναδιάρθρωση – απομείωση του Δημόσιου χρέους, για την μείωση των στόχων για τα ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, για την ενίσχυση της Ανάπτυξης, να εγγυηθεί τις πραγματικά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. «Χρειάζονται υπερβάσεις που είτε θα τις τολμήσουν τα πολιτικά κόμματα, είτε θα τις επιβάλλει ο λαός. Για τους λόγους αυτούς διεκδικούμε επιτακτικά την Αλλαγή ων Κοινωνικών και Πολιτικών Συσχετισμών και την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ανοιχτού διαλόγου σ’ όλη την Ελλάδα για τα ζητήματα: «Ανάπτυξης και Απασχόλησης, στήριξης του πολίτη, του μη προνομιούχου Έλληνα και θέματα κοινωνικής προστασίας, θεματικές εκδηλώσεις κι όχι γενικόλογες συζητήσεις που δεν δημιουργούν δυναμική!», επισημαίνεται στο κείμενο.

Αντίδραση από τον Γιάννη Ραγκούση

Ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του κομματικού φορέα «Για την επόμενη Ελλάδα», αντέδρασε στην απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην θέσει θέμα ηγεσίας στο Συνέδριο του 2017. Εγραψε στο Facebook:

«Για μια αληθινά νέα προοδευτική παράταξη, η απόφαση για την εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες θα συνιστούσε αδιαμφισβήτητο μήνυμα εμπιστοσύνης προς την κοινωνία και ιδίως προς τη νέα γενιά. Είναι δε, η μόνη οδός προς μία μεγάλη παράταξη που θα γκρεμίσει την πρωτοκαθεδρία ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα στον προοδευτικό χώρο.

Πρόκειται για μείζονα πολιτική απόφαση, από εκείνες που εάν υφίστανται, ούτε αποσιωπούνται ούτε υπονοούνται.
Τέτοια απόφαση δεν συμπεριλαμβάνεται στην πολυσέλιδη ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

 

Last modified on Wednesday, 04 January 2017 14:02