Game of Bones: Φώφη Edition

August 07, 2016

Του Ανδρέα Δεληγιάννη - Πηγή: anoixtoparathyro.gr

"Αυτό το πάρτι για δυο εγώ θα το χαλάσω". Χίλιες φορές να σπάσει κάποιος το κεφάλι του δεν θα μπορέσει ποτέ να φανταστεί ότι αυτή η διατύπωση ανήκει στη Φώφη Γεννηματά και περιλαμβάνεται σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ.Εννοεί τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό,που θα τους χαλάει "αυτή", είναι ο .. δικομματισμός που ξαναστήνεται.

Κανονικά εδώ θα έπρεπε να σταματήσει κάθε συζήτηση. Ένα κόμμα που προσπαθεί να εξασφαλίσει την παρουσία του στην επόμενη Βουλή εκτοξεύει μεγαλοστομίες. Τι να συζητήσει κανείς;

Αλλά εδώ δεν πρόκειται για κόμμα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο. Η Φώφη μιλάει σε πρώτο ενικό πρόσωπο. Και προφανώς το εννοεί.

Ας κάνουμε μια ερώτηση: Είναι η Φώφη το ΠΑΣΟΚ; Πότε ακριβώς διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διαδρομή του; Τι άλλο περισσότερο από το όνομά της έχει να επιδείξει στη σταδιοδρομία της; Ποιο ακριβώς είναι το έργο της ώστε να μιλάει σε πρώτο πρόσωπο σήμερα;

Για τους τρίτους αξιολογικά δεν είναι ό,τι καλύτερο έχει ακόμη και το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της γενιάς της με πολύ βαρύτερο βιογραφικό θα μπορούσαν να είναι στη θέση της. Ο Βενιζέλος,η Διαμαντοπούλου, ο Λοβέρδος, ο Σκανδαλίδης και άλλοι. Δεν είναι για λόγους που ξέρουν όλοι.

Ότι το κόμμα κατέληξε στην κόρη του Γεννηματά θεωρήθηκε καλός οιωνός για να ανακτήσει τη χαμένη του – κυρίως επί των ημερών του Γ. Παπανδρέου- ιδεολογική και κοινωνική μνήμη.

Όσοι την ψήφισαν είχαν υπόψη τους ότι στη σχέση της Φώφης με το ΠΑΣΟΚ το υπέρτερο αγαθό ήταν ο ΠΑΣΟΚ. Ήταν το "εμείς", όχι Το "εγώ".

Ποιος ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές για τη Φώφη; Ποιος θα ψηφίσει στις επόμενες; Όσοι ψηφίζουν το κάνουν για το ΠΑΣΟΚ. Ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Αν επρόκειτο προσωπικά για τη Γεννηματά για ποιο λόγο να ρίξει κανείς την ψήφο του σ' αυτή την κάλπη;

Παρόλα αυτά η Φώφη θεωρεί ότι μπορεί να πάρει το παιχνίδι επάνω της ,να βάλει το ΠΑΣΟΚ στη γωνία και να αντιμετωπίσει προσωπικά τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη. "Εγώ"...

Αντί να σηκώσει ψηλά τη σημαία του ΠΑΣΟΚ ανεμίζει το κληρονομικό σημαιάκι της. Ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης δεν θα έλεγαν "εγώ θα τους χαλάσω το πάρτι".

Αλλά τίποτε δεν είναι τυχαίο. Στην ίδια συνέντευξη η Φώφη δείχνει ότι θα ακολουθήσει το δρόμο για τη δημιουργία νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς. Βρίσκεται ήδη μέσα στην παγίδα. Από εδώ και πέρα μόνο καλές κουβέντες θα ακούει από όσους την έστησαν.

Ενδεχομένως πιστεύει ότι αυτό το κόμμα –αν δημιουργηθεί, που δεν πολυφαίνεται- θα είναι μεγαλύτερο και ότι θα κυριαρχήσει η ίδια. Ίσως αυτό δικαιολογεί και τον πρώτο ενικό. Σα να λέει ότι δεν θα είναι υποψήφια ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως Φώφη.

Δικαίωμα της. Έχουμε άλλωστε και το παράδειγμα του Γ. Παπανδρέου. Εδώ όμως αρχίζουν τα ερωτήματα.

Από πού προκύπτει ότι αν συνενωθούν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, συν κάποιοι που δεν έχουν ούτε την ψήφο τους, το αποτέλεσμα που θα προκύψει στις επόμενες εκλογές θα ισούται ή θα υπερβαίνει τα αθροιστικά ποσοστά που πήραν τα δυο κόμματα στις προηγούμενες εκλογές; Κάπου 10% δηλαδή.

Η απάντηση είναι απλή. Από πουθενά δεν προκύπτει. Απλώς η προπαγάνδα του νέου κεντροαριστερού κόμματος χρειάζεται κάποιο τυράκι για να τσιμπήσει η Φώφη- όπως τσίμπησε -και να συμπράξει στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, όπως αναμένεται να συμβεί.

Πως είναι δυνατόν ένα κόμμα σαν το Ποτάμι- το οποίο αποσυντίθεται, κατά τα φαινόμενα δεν μπαίνει στην επόμενη Βουλή και κινείται ήδη δορυφορικά στη ΝΔ -να υπολογίζεται με το προγενέστερο ποσοστό του στο μελλοντικό άθροισμα;

Επί Βενιζέλου -που είχε απείρως περισσότερα πολιτικά προσόντα από τη διάδοχο του- το ΠΑΣΟΚ έχανε δυνάμεις ακριβώς γιατί δεν τον θεωρούσαν πολύ ΠΑΣΟΚ και γιατί έδειχνε πρόθεση να το εντάξει σε αλλά σχήματα όπως η "Ελιά ".

Άρχισε να ανακάμπτει όταν ξανάγινε κανονικό ΠΑΣΟΚ .Άρχισε να έχει μέλλον όταν δια τη σύμπραξης με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν "λίντερ" στη δημοκρατική παράταξη, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από τους περιφερόμενους .Και κυρίως ανήκει στον χώρο.

Πως θα επιβιώσει αν αρχίσει να διολισθαίνει προς την εξαφάνιση του ονόματος και των συμβόλων του;

Αλλά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει μόνο σε πρώτο ενικό. Πράττει κιόλας. Ήταν προσωπική της απόφαση η θέση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της απλής αναλογικής, που εξυπηρέτησε αντικειμενικά τις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ να συμπράττει με τη οικογένεια Μητσοτάκη δεν νοείται. Ρώτησε τη βάση του ΠΑΣΟΚ με ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα προτιμάει να συνεργαστεί;

Τώρα η ίδια με τη ρητορική της μετατρέπει τον εαυτό της σε βιονική πολιτικό που θα κατατροπώσει τα μεγάλα κόμματα- παρότι το εκτόπισμα των αρχηγών τους υπερβαίνει το δικό της στο πολλαπλάσιο.

Τελικά η Φώφη πάει να δαγκώσει περισσότερο από όσο μπορεί να μασήσει και χάνει αυτά που είχε- τη σίγουρη παρουσία στην επόμενη Βουλή λόγω ΠΑΣΟΚ. Εκτός αν υιοθετεί την υπερφίαλη θεωρία που ακούστηκε από κάποιον : "Πάμε για δεύτερο κόμμα".

Ο ενοχλητικός πρώτος ενικός τέμνει τη θητεία της. Θα φανεί όταν πλησιάσουν οι εκλογές και θα αρχίσει το πραγματικό πάρτι μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη. Ως τότε, πες μου ποιοι σε χειροκροτούν να σου πω πως πας.