Game of Bones: Δούρου edition

July 21, 2016

Τρία χρόνια μετά την επαίσχυντη και ζημιογόνα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με τη Siemens, η οποία, εκτός των άλλων, λειτούργησε και ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον εξαγνισμό της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ανοίγει εκ νέου τις πόρτες του Δημοσίου στην αμαρτωλή πολυεθνική.

Οι Γερμανοί συμμετείχαν σε διαγωνισμό και με προσφορά περίπου 3,5 εκατ. ευρώ έβαλαν και πάλι το δάχτυλο στο μέλι του κρατικού κορβανά... Και όλα αυτά τη χρονική περίοδο κατά την οποία η Επιτροπή της Βουλής προχωρά στην αναψηλάφηση του σκανδάλου και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει «άκυρο» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Με απόφασή της, στις 8 Ιουνίου 2015, η Περιφέρεια Αττικής έσπευσε να κατοχυρώσει σύμβαση υπέρ της γερμανικής εταιρείας για το έργο «Συντήρηση Εξοπλισμού Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας και λειτουργίας Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας». Η Siemens των μαύρων ταμείων, της μίζας και των γνωστών υποθέσεων διαφθοράς με την εμπλοκή «γαλαζοπράσινων» πολιτικών αξιωματούχων βρήκε τον τρόπο να ξαναρχίσει τις μπίζνες με το ελληνικό δημόσιο. Αυτήν τη φορά με τη βούλα της αυτοπροσδιοριζόμενης ως αριστερής ηγεσίας στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.
Η απόφαση της ηγεσίας της Περιφέρειας να δώσει το έργο της συντήρησης του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ) στη Siemens δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, αφού, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της, η παράταξη της Ρένας Δούρου «Δύναμη Ζωής» είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή: δηλαδή, από την παράταξη του Γιάννη Σγουρού.
Παρότι η περιφερειάρχης είχε τα χρονικά περιθώρια ακύρωσης και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού με διαφορετικούς όρους –όπως είχαν εισηγηθεί και αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφέρειας–, η απόφαση να δοθεί τελικά το έργο στους Γερμανούς μοιραία προκαλεί –τουλάχιστον– προβληματισμό. Έπαιξε ρόλο στην απόφασή της η συνάντηση που είχε με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα ενόσω ο διαγωνισμός βρισκόταν σε εξέλιξη; Πιθανότατα.
Εξίσου περίεργο είναι και το γεγονός ότι, παρά την ύπαρξη τριών γνωματεύσεων –ακόμα και από την ίδια τη Siemens–, σύμφωνα με τις οποίες η λειτουργία του ΚΔΚ δεν σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία των φαναριών στους δρόμους της πρωτεύουσας, η Περιφέρεια Αττικής, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επιλογή της, ισχυρίστηκε ότι «στην περίπτωση που ακύρωνε τη διαδικασία» θα «παρατηρούνταν πολύμηνο κυκλοφοριακό χάος, με αποτέλεσμα να απειλούνται ζωές πολιτών στους δρόμους», καθώς δεν θα λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες στην πόλη… Ωστόσο, από τις 15 Ιουνίου 2015, όταν και έληξε η προηγούμενη σύμβαση, το ΚΔΚ υπολειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας χωρίς κανένα πρόβλημα και αναμένεται να τεθεί ξανά σε πλήρη λειτουργία τον Αύγουστο, όταν θα τεθεί σε ισχύ η νέα σύμβαση.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται όμως και για τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στις πρωτοβουλίες της Ρένας Δούρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενήμερος για τις ενέργειες της Περιφέρειας ήταν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη της τα οποία στήριζαν την υπογραφή της σύμβασης. 
 
Ωστόσο είχε και εισηγήσεις από αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέρριπταν τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας περί του «κατεπείγοντος» της ανάθεσης του έργου στη Siemens. Ενήμερα ήταν και στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου. Ωστόσο, βάσει των εξελίξεων, φαίνεται ότι τα στοιχεία δεν συγκίνησαν τους κυβερνώντες, αφού προφανώς επέλεξαν να εμπιστευτούν το πολιτικό κριτήριο της Ρένας Δούρου.

Επιλογή της κυβέρνησης είναι μάλλον να κάνει τα στραβά μάτια και να μην κακοκαρδίσει τους Γερμανούς πολιτικούς, κλείνονταςτην πόρτα σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας τους, προφανώς στο πλαίσιο του εξευμενισμού των Μέρκελ και Σόιμπλε για την επίτευξη του επώδυνου (έντιμου;) συμβιβασμού…

Σε κάθε περίπτωση, η νυν περιφερειάρχης και άλλοτε στενή συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο στο παρελθόν σήκωσαν μαζί τη σημαία κατά της διαπλοκής ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων σχετικά με τα μαύρα ταμεία της Siemens, φαίνεται ότι χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντοςα ακόμα και όταν κλείνει δουλειές με μια εταιρεία η οποία στην Ελλάδα έχει συνδέσει το όνομά της με δωροδοκίες και μίζες πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων!